Nacionalni konsalting indeks

Globalni izveštaj o stanju u industriji poslovnog konsaltinga

– Srbija tek 30. na listi Nacioanlnog konsalting indeksa
Stanje u industriji poslovnog konultinga u Srbiji nisko je ocenjeno u prvom Globalnom izveštaju Nacionalnog konsalting indeksa, po kome je Srbija rangirana kao 30. na tabeli 50 zemalja članica Međunarodnog veća instituta za poslovni konsalting (ICMCI).
Prvi Globalni izveštaj Nacionalnog konsalting indeksa, objavljen u junu 2020., ima cilj da identifikuje stanje u sektoru poslovnog konsaltinga na nivou pojedinačnih država i da izmeri ekonomske vrednosti nacionalnog tržišta poslovnog konsaltinga.
„Pre svega, za Udruženje poslovnih konsultanata Srbije i za nas kao profesionalce, ovaj Globalni izveštaj ima veliki značaj. Zasnovan na potpuno relevantnim podacima, ovaj izveštaj jasno pokazuje u kojim oblastima imamo najviše prostora za napredak i kao društvo, ali i kao specifična profesija“, rekla je predsednica Upravnog odbora UPKS Aleksandra Hristov.
Prema rečima predsednika ICMCI Dvajta Mihalica, opsežno istraživanje koje je sproveo stručni tim ICMCI-a je kroz pet ključnih parametara pratilo stanje u nacionalnim ekonomijama, identifikujući poziciju poslovnog konsaltinga kao profesije koja je “usmerena na kreiranje dodatne vrednosti u klijentovoj organizaciji, a što ima pozitivan socio-ekonomski efekat koji pomaže održivom rastu“.
Ocena stanja u sektoru poslovnog konsaltina za Srbiju, odnosno Nacionalni konsalting indeks za Srbiju iznosi 0,0211. Ta ocena izvedena je iz pet faktora – indeksa kulturnog individualizama, indeksa ekonomske slobode, razvoja e-uprave, globalnog indeksa kreativnosti i indeksa percepcije korupcije.
Što se tiče Srbije, na skali od 0 do 100 za indeks kulturnog individualizma, ocenjena je sa 25. Ovaj indeks pokazuje stepen individualizma u društvu, nasuprot kolektivizmu, a smatra se da se individualistička društva više oslanjaju i crpe više koristi od poslovnog konsaltinga.
Po indeksu ekonomske slobode, Srbija zauzima 35. mesto na evropskoj listi Fondacije Heritidž (Heritage) i poslovnog dnevnika Vol strit džornal ( Wall Street Journal ) iz 2018, koja je bazirana na 12 kriterijuma u četiri šire kategorije – vladavina prava (imovinska prava, integritet vlade, pravosudna efikasnost), veličina vlade (državna potrošnja, poresko opterećenje, fiskalno zdravlje), regulatorna efikasnost (sloboda poslovanja, sloboda rada, monetarna sloboda) i otvorena tržišta (sloboda trgovine, sloboda ulaganja, finansijska sloboda). Na skali od 0 do 10, Srbija na ovoj listi ima ocenu 66, i spada u umereno slobodne ekomije.
Srbija je 49. na listi Ujedinjenjih nacija po razvoju e-uprave, sa ocenom od 0,7155, na skali od 0 do 1. Globalni indeks kreativnosti, na čijoj je listi Srbija 49, sa 0,485 bodova (od 0 do 1), rangira zemlje po kreativnosti, tehnologiji, talentu i toleranciji.
Indeks percepcije korupcije, koji objavila organizacija Transparensi internešenel (Transparency International), još jedan je faktoru za ocenu stanja u sektoriu poslovnog konsaltinga, a Srbija na toj listi zauzima 87. poziciju, sa ocenom od 39, na skali do 100.
Prema podacima najveće svetske platforme za konsalting, Consultancy.org, globalna vrednost industrije poslovnog konsaltinga za 2018. godinu iznosila je 130 milijardi dolara. Veličina sektora i njegov ukupan doprinos, kako nacionalnim tako i globalnoj ekonomiji, bio je dovoljan razlog da ICMCI realizuje istraživanje i kreira Globalni izveštaj.
Prema ovom Izveštaju, najviši Nacionalni konsalting indeks imaju Novi Zeland (0,5399), Australija (0,4923), Velika Britanija (0,4403), Holandija (0,4394), SAD (0,4074). Od zemalja u susedstvu Srbije, koje su članice ICMCI, najbolje rangirana je Hrvatska, koja je 23. sa nacionalnim konsalting indeksom od 0,03226, dok je Bugarska 25. (0,312), a Rumunija 27. sa 0,0277.
Kako navodi ICMCI, keiranjem Globalnog izveštaja, ova organizacija je međunarodnoj konsalting zajednici ali i drugim zainteresovanim stranama obezbedio platformu za prepoznavanje poslovnog konsaltinga kao industrije koja u značajnoj meri doprinosi nacionalnim ekonomijama.
U narednom je periodu na nacionalnim udruženjima je da, koristeći Nacionalni konsalting indeks unutar svog nacionalnog poslovnog okruženja i opšteg okvira koji kreiraju javne politike, dalje rade na unapređenju poslovnog konsaltinga kao profesije koja donosi dodatu vrednost društveno-ekonoskom razvoju zemlje, naveo je ICMCI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *